top of page

Kaç?, Kaçıncı?, Kaçta?, Kim?, / kimler?, Kimde?, Kimden?, Kime?, Kimi?, Kimin?, Kiminle?, Nasıl?, Ne kadar?, Ne zaman?, Ne?, / neler?, Neden?, Nerede?, Nereden?, Neresi?, Nereye?, Nereyi?, Neyi?, Neyle?, Niçin?, Niye?, Hangi?, Hangisi?,

                       ARSA ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 10 DETAY

                 Arsa alırken daha sonra üzülmemek için özel noktalara dikkat etmelisiniz. İşte bu 10 özet nokta…

1- ARSAYI MUTLAKA GÖRÜN: Arsa almadan önce yerini mutlaka görmeli, görmekle de yetinmeyip üzerine ayak ba-

smalısınız. Arsayı beğendiyseniz arsanın tapusunu edinin, imar durumu ve mülkün yeri gibi konularda satanın sözlü_ beyanı yerine kendi araştırmalarınıza güvenin.

2- İMAR TERKİ YAPILMIŞ MI: Mülkün tapusunda ‘arsa’ mı yoksa başka bir ifade mi yazıyor dikkat edin. Gayrimenku-

ller, imar parseli haline gelirken Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) denen imar terkleri yapılmak durumundadır. Bu ned - enle arazilerden İmar Kanunu’na göre yüzde 40 ‘a kadar terk alınabilmektedir. Elinizde tapu, henüz terki yapılmamış bir mülke aitse aldığınız metrekarenin imar uygulamasına göre bir miktarını kaybedebileceğinizi bilmelisiniz.

3- GÖRDÜĞÜNÜZ ARSA İLE TAPUDAKİ AYNI MI: Arsayı – araziyi almadan ilgili resmi dairelerde araştırmaları düz- gün şekilde yapmalısınız. En önemli ve en çok yanılacağınız noktalardan biri gösterilen arsa ile satılan tapunun aynı gayrimenkule ait olup olmadığının anlaşılmasıdır. Tapu senedini, kadastro cephesinden de kontrol ederek ada, pafta, parseli belirtilen arsanın size gösterilen arsaya tekabül edip etmediğini anlamanızdır. Bu kontrolleri, konunun uzmanı olmayan birinin yapması oldukça zordur. Uzman birine başvurabileceğiniz gibi, Kadastro Müdürlüğü yardımı ile par _ seli arazi üzerinde aplike ederek size satılmak istenen yer ile aynı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

4- İMAR PLANINDAKİ TÜM DETAYLARA BAKIN: Arsanın ilçe hudutlarında bulunduğu belediyesinde imar ile ilgili ar- aştırmaları yapın. Arsanın imar planının olup olmadığını, var ise onaylı imar planının yapılaşma koşullarını öğrenin. Kontrol edilen imar planından arazinin kullanım türünün (örneğin konut, ticari, sanayi vb.), yapılaşma koşullarının (to- plam inşaat alam, izin verilen kat adedi) pazarlama sırasında bildirilenle aynı olup olmadığını değerlendirin. Eğer imar sız bir parselse imar ile ilgili belediyenin bir hazırlığı olup olmadığını sormalısınız. Aslında en ideali belediyesinden alı nmış ‘resmi imar durumu belgesini temin edebilmenizdir.

5- İNŞAAT İMKANLARINI VE FIRSATLARINI ANALİZ EDİN: Yatırımın yani alınacak arsanın konumu, eğimi, büyük _ lüğü ve inşaat yapılabilme imkânlarına bakın. Bazı eğimli araziler ilave inşaat haklan imkanı sağlayabilir, imar duru  _ mları iyi değerlendirilmeli. İmar plan notlarını doğru şekilde okuyarak yorumlayın.

6- İRTİFAK HAKKI YA DA ŞERH VAR MI: Bunların dışında arsanın bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğü ‘ne giderek mülkiyet haklarını sınırlayacak bir kısıtlamanın olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Arsa üzerindeki bir irtifak hakkı veya şerh (orman, su havzası, kamulaştırma …vs) arsanın kullanımını olumsuz etkileyebilir; hatta arsayı kullanılamaz hale getirebilir.

7- İMAR PLAN İPTALİ SORUNUYLA KARŞILAŞMAMAK İÇİN: Eğer planlaması yapılmışsa planlama sırasında ilgili kurum görüşlerinin alınıp alınmadığını araştırın. Genellikle su koruma havzaları yakınında ya da orman arazileri yakınında yapılan planlamalarda bu tür eksiklikler nedeniyle imar plan iptalleri yapılabiliyor.

8- ÇOK HİSSELİ PARSELLERİ TERCİH ETMEYİN: Hisseli mi, müstakil tapu mu olduğuna dikkat edin. Hisseli arsalarda diğer malikler ile her metrekarede ortaksınızdır. Bu nedenle, diğer hissedarla parselin taksiminde anlaşılmadıkça hissedarı çok olan parseller tercih edilmemelidir. Eğer alacağınız arsa hisseli arsa ise dikkatli olmalısınız. Alınan hissenin, hissedar olunan arsa üzerinde tespitini yapmak mümkün değildir. Hisseli arsalarda herkes her metrekare üzerinde kendi hissesi ile orantılı miktarda ortaktır. Dolayısıyla hisseli arsalarda yatırını daha risklidir.

9- BORCU VAR MI YOK MU İNCELEYİN: Maalesef, bunlar bile yeterli olmayabilir. Satış konusu gayrimenkulün, satıldığı yıl ve geçmiş yıllara ait ödenmemiş emlak vergisinden, yeni alıcı da sorumlu tutulmaktadır.0 nedenle, gayrimenkul alırken, belediyesinde geçmiş yıllara ait emlak vergisi borcunun olup olmadığını araştırmalısınız. Mülkün satıldığı yılın emlak vergisi ise satan yani eski sahibine ait olacaktır.

10- YENİ DÜZENLEMELERE DİKKAT: Tapu işlemi sırasında alacağınız gayrimenkulün harçlarını ‘devir ve iktisap bedeli’ üzerinden hesaplayarak beyan etmeli ödemelisiniz. Çünkü beyanınız eksikse cezalı olarak size geri dönecektir. Yeni düzenlemelerde bu çok sıkı takip edilmelidir.

İş Ortkalarımız
bottom of page